Logo
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.

 

Aký je stav mojej objednávky?

Informácie ohľadom objednávok

Vám radi poskytneme

na tel. čísle: 0951 169 242

 

Každý pracovný deň od 09:00-16:00

Prípadne nám napíšte na: infoznetu@gmail.com

 

OD NAJZNÁMEJŠÍCH ZNAČIEK

  

S viac ako 200 000 produktov

sme ďaleko pred konkurenciou.

 

BEZPEČNÁ PLATBA KARTOVU

 

  1. Úvod
  2. Udiarne

Lacná udiareň pre vás

 

Údenie studeným/teplým/horúcim dymom

Údenie mäsa sa využíva nielen na konzerváciu a tepelnú úpravu, ale aj na ochucovanie. Špecifická aróma dymu pre každé drevo dodá spolu so soľou dochucovaciu zložku. Dym svojimi antiseptickými účinkami slúži aj ako dokonalá ochrana pred množením baktérií a vďaka jeho vlastnostiam dokáže zabrániť chemickému a mikrobiálnemu kazeniu. Pri údení sa mení zloženie mäsových výrobkov a zároveň sa spúšťa proces zrenia. Mäsová náplň sa aromatizuje, prírodné črevá mäsa stvrdnú a údené mäso nadobúda zlatožlté až čiernohnedé sfarbenie.

Pred údením je mäso potrebné naložiť do soli alebo slaného rôsolu. Kvalita údeného výrobku nie je závislá len od konkrétneho druhu mäsa, ale aj od kvality horiaceho dreva a jeho špecifického dymu. Jeho teplota závisí od konkrétneho typu výrobkov. Podľa použitej teploty možno mäsový výrobok upravovať údením studeným dymom pri teplote 8 °C až 24 °C, teplým dymom pri teplote 25 °C až 69 °C a horúcim dymom pri teplote 70 °C až 100 °C. Na údenie našich výrobkov používame výhradne suché drevené štiepky v našej modernej udiarni. Údenie prebieha pri nižších teplotách, čo z neho robí pomalý a dlhotrvajúci proces.

Cena:
EUR
EUR
Zobrazujem 1-6 z 6
  • TOP produkt
  • Akcia
  • Novinka
Domáca drevená údiareň s ohniskom a dymovodmi MODEL: WD-092-OPAL
Bežná cena 149,00 EUR
125,00 EUR
125,00 EUR
ks
  • Novinka
DREVENÁ ZÁHRADA Udiareň XXL + OPALENÉ ZADARMO!
ks
  • Novinka
Oceľová udiareň STEEL
189,00 EUR
189,00 EUR
ks
  • Novinka
Oceľová udiareň STEEL multifunkčná
ks
  • Novinka
Oceľová udiareň STEEL UW-150 AUTOMATICKÁ / ELEKTRICKÁ
ks
Produktov na stránku 72144216

Ako správne údiť mäso či ryby?

 

Konzervačný princíp údenia spočíva vo vystavení mäsa účinkom dymu. Ten mäso nie len vysušuje, dokáže na ňom aj vytvárať zo svojich zložiek vrstvu, ktorá mäso chráni pred napadnutím mikroorganizmov. Okrem tohto dostávajú výrobky charakteristickú chuť a vôňu.

Správna technika údenia

Mäso solené na sucho alebo aj kombinovaným solením je dobré oplachovať teplou vodou poprípade aj prehrievať pri teplote vody 40-50 stupňov Celzia po dobu 30-60 minút. Takéto mäso potrebuje kratšiu dobu údenia, keďže ľahšie prijme aromatické látky z dymu. Tým pádom je sfarbenie aj chuť jemnejšia.

 

Hlavným parametrom údiaceho postupu je teplota dymu. Podľa toho rozoznávame:

Údenie studeným dymom – teplota do 25 stupňov Celzia

Údenie teplým dymom – teplota 50-60 stupňov Celzia

Údenie horúcim dymom – teplota 80-100 stupňov Celzia

Studený dym

Používa sa len pre aromatizáciu. Teplota 25 stupňov Celzia sa používa u výrobkov pre dlhodobú spotrebu – lovecká saláma, niektoré druhy klobás. Účinkom dymu ponechávame výrobky po relatívne dlhú dobu 2-3 dni. Výrobky vložíme do udiarne vyhriate na 30-40 stupňov Celzia a nechajú sa oschnúť. Využívame len drevo bez pilín. Následne po oschnutí výrobku sa zníži teplota na 20 stupňov Celzia zasypaním ohňa tvrdými pilinami.

Teplý dym

Údenie teplým dymom je typické pre slaninu. V udiarni udržiavame teplotu 50-60 stupňov Celzia. Proces by mal trvať 5-6 hodín, aby sa získala zlatožltá farba tuku, alebo svetlo gaštanová farba mäsa. Teplota okolo 60 stupňov Celzia zamedzuje väčšiemu odkvapkaniu tuku z výrobku.

Horúci dym

Pri údení horúcim dymom mäso takmer prepečieme. Teplota dymu je obvykle medzi 80 a 100 stupňov Celzia. Oheň musí byť založený tak, aby nepôsobil priamo na mäso. Jednotlivé kusy výrobkov by mali byť pred zavesením do udiarne temperované aspoň na teplotu v miestnosti. Najprv udiareň vyhrejeme na 60 stupňov Celzia a mäso v nej necháme uschnúť približne polhodinu. Postupne zvyšujeme teplotu na 80-90 stupňov. V tejto fáze môžeme dym aromatizovať bylinkami. Následne doudíme pri teplote 90 až 00 stupňov Celzia. Teplotu jadra mäsa môžeme kontrolovať vpichovým teplomerom.

<script>
document.body.classList.add("notranslate");
document.getElementById('user_field_kupsito').classList.add('translate');
document.getElementsByClassName('cart')[0].classList.add('translate');
</script>

 

KONTAKT
Logo
POĽSKÝ TOVAR
Tatiana
Tatiana
(Po-Pia 08:00-13:00)
© 2018 Všetky práva vyhradené
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk